söndag, november 09, 2008

Arkiv X: I want to believe (DVD)



Först och främst: se vilket gräsligt, ofullbordat jobb vid översättningen av titeln. Låt mig fullborda – Arkiv X: Jag vill tro. Jag kräver ingen ersättning för detta.

Jag blev ganska intresserad när jag hörde att den här filmen var i görningen. Jag följde fascinerat tv-serien Arkiv X i lite drygt två långa säsonger innan den hade krämat ut det bästa ur sig själv. Några genuint läskiga avsnitt visades, och serien utnyttjade den vanliga amerikanske medborgarens misstro till staten genom att låta en massiv konspiration lura bakom kulisserna, som höll serien vid liv längre än vad som borde ha varit möjligt genom att löpa som en röd tråd genom säsongerna. Den manliga huvudrollen, Fox Mulder (David Duchovny), var en nörd och såg trots det bra ut, och fick en kvinnlig assistent, Dana Scully (Gillian Anderson), vid sin sida, lika läcker som trofast. Självklart kunde jag identifiera mig med honom. Jag var ung, och jag var ett fan.

När jag insåg att serien behövde läggas ned för att konspirationsteorierna skulle avtäckas, så slutade jag se. Paradoxalt nog stödde jag min egen nyfikenhet genom att sluta vara nyfiken, om ni förstår vad jag menar. Det sista avsnittet sändes 2002, nio år efter att den startade. Det hette The Truth och väckte viss massmedial uppmärksamhet, men Sanningen gick mig helt förbi, och än idag vet jag inte vad som egentligen hände.

Så när jag tog del av den här nya filmen, så gjorde jag det med jämnmod. Eftersom den visades på bio förväntade jag mig att det är en film som är begriplig utan förkunskaper. Och visst hade jag rätt. Arkiv X: I Want to believe presenterar ett helt nytt mysterium för oss, och involverar sina gamla motvilliga protagonister – de alla vill se – Fox Mulder och Dana Scully.



Men det börjar med en katolsk präst (Billy Connolly), som stapplar genom ett snötäckt fält i fronten för en räcka FBI-agenter som söker efter en försvunnen kvinnlig FBI-agent. Prästen leder dem till en avhuggen arm, grunt begraven i snön. Tillhör den FBI-agenten? Hur kunde han veta var den låg? Är han gärningsmannen, eller är han verkligen synsk som han själv påstår? För att få svaren vänder de sig till forne FBI-agenten Dana Scully – för att få hjälp att hitta forne FBI-agenten Fox Mulder. Hon borde känna sig åtminstone aningen negligerad.

Mulder accepterar motvilligt uppdraget, och vill desperat ha sin forne partner vid sin sida, och sedan jag lämnade dem åt sitt öde har deras utveckling uppenbarligen utvecklats. Under de två säsonger jag såg hölls de båda agenternas relation på en strikt professionell basis, tills deras respekt för varandra utvecklades till vänskap, som utvecklades till… ja, vad? Jag avbröt innan jag hann se resultatet. En bit in i filmen får jag svaret när de två, eh, kramas i sänghalmen.

Filmen har exakt samma mönster som valfritt avsnitt av tv-serien. Scully, som söker efter rationella förklaringar, försöker lägga band på Mulders iver när han får korn på något oförklarligt. Prästen påstår att han får syner som rör kidnappningen av den försvunnna FBI-agenten, och han lyckas konstant leda agenterna till rätt platser. Det finns inget i filmen som tyder på att prästen ljuger, men skumma detaljer i prästens bakgrund utmålar honom som den värsta av filmskurkar, med dömda pedofilbrott i bagaget.



Mulder är helt ensam i sin tilltro till prästmannens syner, trots att flera omständigheter pekar på att han faktiskt talar sanning. Vilket kan föranleda frågan: varför anlitades Mulder, om hans teorier konstant avfärdas? Han får sina händer fulla med att både lösa fallet och att övertyga andra om sin hjälp, och det är precis som det ska vara. Problemet är att hans medverkan inte motiveras helt tillfredsställande i det här fallet.

Det är en rätt magstark historia, som tar oss på turer kring svartabörshandeln med mänskliga organ. Kroppsdelar hittas här och var. Tiden talar emot den stackars kidnappade FBI-agenten. Scully, som jobbar på sjukhus, snubblar av en slump på en vital ledtråd när hon sysslar med något helt ovidkommande. Var det prästen som påverkade Scully? I så fall, fanns det en högre mening med denna upptäckt? Om så är fallet, tror ni att vi får ett definitivt svar? Och framför allt: är detta särskilt intressant?

Allt detta skildras inte speciellt märkvärdigt. I dagens avtrubbade tv-klimat, med tolv deckare på varsin kanal varje kväll, har den kraftig konkurrens. Spänningen finns där för alla som inte kan få nog av deckare. Men filmen räcker lång näsa till alla som valde att släpa sig hemifrån för att se något eljest på bio.

När mysteriet inte intresserar så har Arkiv X alltid haft möjlighet att falla tillbaka på relationen mellan agenterna. Den har utvecklats långsamt genom åren, på det obönhörliga sätt som det kan göra mellan somliga människor. För Mulder och Scully har arbetet varit ett hinder, eftersom de alltid haft två vitt skilda utgångspunkter, vilket gjort dem till helt olika personer. Hon är skeptikern som håller Mulder i strama tyglar och hindrar honom från att skena iväg. Men det är ju alltid han som har rätt till slut.

Man kan ju fråga sig varför hon aldrig lär sig, och i den här filmen antyds det att hon faktiskt sedan länge vetat att Mulder har rätt, och att hennes skepsis i själva verket härstammar från hennes oro för honom. Hon vill inte se honom gå förlorad i sitt arbete. Hon vill dra honom bort från mörkret. Det är ganska rörande.



Det jag just beskrivit är faktiskt det mest spännande med Arkiv X: I want to believe. Är Mulder och Scully en romantisk relation som är dömd att misslyckas? Lyckas hon rädda honom från mörkret, eller är detta hans sista äventyr? Mysteriet med kroppspusslet glöms bort snabbt, och hade enkelt och snabbt kunnat modifieras att passa vilken deckarhistoria som helst. Den mystik som leder till att fallet får Arkiv X-klassifiering rör delvis religiösa spörsmål - knappast vad som gjorde tv-serien till succé. Det är inte sånt jag vill tro på. Jag vill tro på Mulder och Scully.

I Sverige släpps filmen på DVD den 26 november. Ni behöver knappast vråla hysteriskt framför barrikaderna den dagen. Klarade ni att vänta på nästa avsnitt i en vecka, så klarar ni att vänta ett par år på att filmen visas på TV4. Vid det laget har ni glömt bort dess existens, och kan få en trevlig överraskning som gör er besvikna.

2 av 5

Inga kommentarer: